Graaf, (de) Cornelis Johan Marie Arie.

Gevallen voor het Vaderland. “Allez Chasse!”

Foto: Uiterst rechts is J.P. Boot. Uiterst links of in het midden is C.J.M.A. de Graaf.

Leeftijd: 25.

Geboortedatum: 10 augustus 1914.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres:

Beroep: Kantoorbediende.

Onderdeel: 1 Compagnie, 1 Bataljon, Regiment Jagers.

Rang: Gewoon dienstplichtig sergeant.

Datum en locatie van sneuvelen:

Wijze van sneuvelen: Gesneuveld tijdens de tegenaanval op het landgoed Ockenburg richting Belvédère door een ms. door s. (mogelijk mitrailleurschot door schedel). De afdeling waar Sergeant De Graaf deel van uitmaakte was opgerukt tot aan de bosrand aan de zuidoostzijde van Ockenburg. Hier bleek de afdeling te zijn ingesloten door Duitse troepen. Bij het hevige vuurgevecht wat toen volgde sneuvelde Sergeant De Graaf en nog twee andere onderofficieren en enkele manschappen.

Op 8 november 1940 werd in een gang van het schoolgebouw van de H.B.S. aan de Raamstraat in Den Haag een bronzen gedenkplaat onthuld, met daarop de namen en de portretten van drie gesneuvelde oud-leerlingen, waaronder Cornelis Johan Marie Arie de Graaf.

‘Nooit hebben wij bij onze opvoeding ook maar één oogenblik gedacht dat we onze jongens moesten voorbereiden op den strijd van soldaat tegen soldaat. Het heeft ons daarom overrompeld; zooals ons ook dit offer van deze drie jonge levens heeft overrompeld’, sprak ‘den vroegeren directeur van de school’. Het eerste slachtoffer was al op 10 mei ’s morgens om tien uur gevallen; de tweede sneuvelde op Tweede Pinksterdag, bij de verdediging van een brug.

‘Jan Lokker, drager van den eerepenning wegens het redden van een vrouw met gevaar voor eigen leven, viel, ver van het Vaderland, te Calais, waar hy na een moedigen strijd, met tweeduizend van zijn kameraden was heengetrokken’.

Misschien werden er ook wel woorden gewijd aan de barbaarse toedracht, maar die hebben dan niet de krant gehaald. Het Vaderland vervolgt:

Na twee minuten stilte speelde het orgel ‘Wenn ich einmal soll scheiden’. Daarna werd de plaquette onthuld, die vervaardigd is door de beeldhouwster mej. Carbaslus [Fransje Carbasius (1885-1984) verzorgde o.m. plaquettes van A.W. Sijthoff, directeur van de Haagsche Courant, Willem Kloos en zijn vrouw en Sicco Mansholt].

‘Boven de plaquette, waarop de namen zijn aangebracht, bevinden zich de portretten van de drie gesneuvelden, te zamen in één lijst zooals zij ook vielen, te zamen in één strijd, voor één doel. Nadat de genoodigden zich hadden opgesteld, defileerden vervolgens de oud-leerlingen en leerlingen langs de ingemetselde plaquette en bewezen daarmede de laatste eer aan hun klassegenooten en vroegere leerlingen, die in dezelfde banken hadden gezeten’.

De gedenkplaat lijkt te zijn verdwenen. De HBS is in 2009 verbouwd tot wooncomplex. Het bureau dat daarbij betrokken was heeft geen plaquette aangetroffen. Maar een attente lezer achterhaalde een krantenknipsel met een foto van de plaquette, waarop de drie vroege oorlogsslachtoffers van de HBS werden afgebeeld.

Locatie laatste rustplaats:

Op 13 mei 1940 in een veldgraf bij Stichting Bloemendaal te Loosduinen. Op 17 mei 1940 op de begraafplaats Oud Eik en Duinen aan de Laan van Eik en Duinen te Den Haag begraven.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Johan Marie de Graaf en Johanna Sophia Kemmers.

Onderscheiding

  •  Het ‘OORLOGSHERINNERINGSKRUIS MET DE GESP NEDERLAND MEI 1940’, postuum toegekend.

Monumenten

Bronnen