Jongh, (de) Gerrit Jan.

Bescherming werd niet geboden.

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 06 mei 1920.

Geboorteplaats: Oosterbeek.

Adres: Usselincxstraat 38 te Den Haag (Bezuidenhout).

Beroep: Glazenwasser.

Datum en locatie arrestatie: 21 november 1944 tijdens Operatie Sneeuwvlok (razzia dwangarbeid).

Datum en locatie overlijden: 08 februari 1945, Bergh.

Wijze van overlijden: De Jongh woonde in Den Haag, waar hij werd opgepakt bij de grote razzia die op 21 november 1944 onder de codenaam Operatie Sneeuwvlok plaatsvond in Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Daarbij werden ongeveer 13.000 mannen opgepakt en samengedreven op een aantal verzamelplaatsen. De volgende dag werden 7.000 van hen in verschillende binnenhavens in rijnaken geladen en via Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en het IJsselmeer naar Kampen overgebracht.

De meeste van hen werden in Oost-Nederland te werk gesteld, maar De Jongh behoorde tot de groep van 1250 man die per trein via Assen en Nieuwe Schans naar Duitsland werd afgevoerd. De bestemming bleef voor de gevangenen lange tijd onduidelijk, maar op 1 december kwam de trein aan bij Kamp Rees. Vandaar werd De Jongh begin februari 1945, samen met andere zieke en verzwakte dwangarbeiders, overgebracht naar ‘s-Heerenberg om verpleegd te worden. De meeste van hen werden in het noodziekenhuis in het Patersklooster ondergebracht, maar een aantal werd, direct of na een aantal dagen, opgenomen in het Theresiaziekenhuis. De Jongh was een van hen.

Hij overleed op 8 februari 1945, 24 jaar oud. Zijn overlijden werd dezelfde dag aangegeven in de gemeente Bergh door Maria Elisabeth Scholten, een religieuze van het Theresiaziekenhuis. Op 15 september 1945 is zijn overlijden ingeschreven in de gemeente Den Haag.

Locatie laatste rustplaats:  Nationaal ereveld Loenen, vak/nummer:  C/16. De Jongh werd op 12 februari begraven op het NH kerkhof te ‘s-Heerenberg en in 1955 herbegraven op het Ereveld Loenen, vak C nummer 16, tussen S. Vermaat en A. Buis.

jongh.de.g.j.2005.jpg

Overig: Ongehuwd. Zoon van Willem de Jongh en Geertrui van Woerkom.

Monument

Bronnen

Geef een reactie