Kunstenaar, Lion.

Bescherming werd niet geboden.

Leeftijd: 41.

Geboortedatum: 14 september 1902.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Cornelis Speelmanstraat 35 te Den Haag.

Beroep: Pianist en vertegenwoordiger.

Datum en locatie overlijden: 31 december 1943-11 januari 1944, SS-vernietigingskamp Auschwitz (POL).

Wijze van overlijden: In 1943 probeert Jonny onder te duiken. Een paar maanden later wordt hij verraden. Op 28 oktober 1943 wordt hij in Westerbork geregistreerd. Ruim twee weken later, op 16 november 1943, wordt Jonny gedeporteerd naar vernietigingskamp Auschwitz.

Zijn overlijdensdatum is lange tijd onbekend geweest en volgens protocol vastgesteld op 31 december 1943. Pas onlangs is vast komen te staan dat hij in Auschwitz nog twee maanden in leven is geweest. Documenten ondertekend door Josef Mengele (bron: Yad Vashem) tonen dat Jonny in januari 1944 in de beruchte experimentenbarak zat en daar op of rond 11 januari 1944 om het leven is gebracht.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overig: Gehuwd met Anna Keijl. Zoon van Joseph Kunstenaar en Mietje Bobbe-Kunstenaar.

Foto: Huwelijk Lion Kunstenaar en Anna Keijl, Den Haag, 23 mei 1928.
Foto: Voorste rij links Lion (Jonnie).

Volgens de gezinskaarten van het Haags Gemeentearchief betrekken in september 1936 twee huishoudens de woning op nummer 35. Het zijn Mozes Nathan Frenk, zijn vrouw Sintje Frenk-Keijl, hun dochter Henriette, en Sintjes jongere zus Anna met haar echtgenoot Lion (Jonny) Kunstenaar (zij woonde eerst op andere adressen). In 1928 trouwt Jonny met Anna Keijl. Zes jaar hebben ze daar met elkaar gewoond. Jonny’s vrouw Anna wordt in 1942 ziek en overlijdt op 25 mei 1942. Zij is begraven op de joodse begraafplaats in Wassenaar .De andere bewoners zijn allemaal in de twee jaren die daarop volgen vermoord. De straat waar Mozes, Sintje, Henriette, Anna en Jonny woonden bestaat niet meer. Op die plek bevindt zich nu de Koninklijke Bibliotheek.

Monument

  • Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.
  • Den Haag, ‘Struikelsteen’. (steen ligt niet op de correcte locatie).

Bronnen

Geef een reactie