Creveld (van)-Meer (van der) Cato.

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten…

Leeftijd: 33.

Geboortedatum: 16 oktober 1908.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Cornelis Houtmanstraat 7 te Den Haag (Bezuidenhout).

Locatie van overlijden: SS-vernietigingskamp Auschwitz (POL).

Locatie laatste rustplaats: Geen.

Gegevens deportatie:

Per 4-5 juni 1942 zat Cato van der Meer-van Creveld in het Oranjehotel gevangen, mogelijk omdat zij met een niet-Joodse man gehuwd was.

Cato van der Meer-van Creveld stond op de gemengd gehuwdenlijst, maar heeft mogelijk de anti-joodse wetgeving overtreden, waardoor ze toch naar Westerbork wordt gestuurd. Ze komt daar al op 3 september 1942 aan en gaat de volgende dag op transport naar Auschwitz.
Haar overlijdensakte is al vrij vroeg na de oorlog uitgeschreven, waarschijnlijk is dat de reden voor het ontbreken van een exacte datum – men wist het niet en wilde verder onderzoek mogelijk niet afwachten. Maar ze is dus omgekomen ná 6 september 1942, de datum van aankomst in Auschwitz. Dat is in ieder geval iets concreter als alleen ‘1942’.

Overige gegevens: Gehuwd met Jaques Herman Anton van der Meer. Cato was een zogenaamd ‘Joods bruidje’ – getrouwd met een niet-Joodse echtgenoot. Zij heeft dit zonder toestemming van haar ouders gedaan (zij was in 1929 pas twintig, haar broers waren getuigen) en haar dochter werd 2 maanden later geboren: dochter Hendrika Reina Roberta van der Meer. Man en kind overleefde de oorlog. Haar 2 zussen en 2 broers werden ook vermoord.

Een onderzoeker van Kamp Ravensbruck heeft een zakdoek met namen die geborduurd zijn in het Oranjehotel, door vrouwen die er in de periode juni 1941 tot en met juni 1942 zaten. Cato heeft vermoedelijk ook haar initialen en achternaam erin geborduurd: Er staat een (voorzover leesbaar) C. v.d. Meer op met een datum 4-6-42. C. van der Meer staat in paars en roze rechts en dwars op het gezin Bruch.

Websites

Bronnen

Geef een reactie