Zion, Elly.

Gevlucht in de dood. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 23.

Geboortedatum: 23 april 1919.

Geboorteplaats: Enschede.

Adres: Cornelis Speelmanstraat 60 te Den Haag.

Beroep: Geen.

Datum en locatie van overlijden: 19 augustus 1942, Cornelis Speelmanstraat 60 te Den Haag.

Wijze van overlijden: Elly en haar moeder Emilie Strupp hebben zichzelf onder druk van de razzia’s, door middel van gasvergiftiging, gedood. hebben zichzelf onder druk van de razzia’s, door middel van gasvergiftiging, gedood. Broer Rudolf Zion overleefde de zelfmoordpoging en werd later door de Duitsers vermoord in Auschwitz. In de nacht van de zelfmoord hadden zij zich moeten melden om op transport gesteld te worden naar Polen. De buurvrouw kwam polshoogte nemen en waarschuwde een buurman omdat de deur dicht zat er er geen gehoor werd gegeven. De buurman riep passerende agenten erbij en deze trof op de slaapkamer moeder en dochter reeds overleden op het bed aan. Op de grond lag zoon Rudolf.

Locatie laatste rustplaats: Joodse begraafplaats Persijnhof te Wassenaar, vak/rij/nummer: H/9/30-31.

Overige gegevens: Ongehuwd. Dochter van Meijer Zion en Emilie Strupp (zelfmoord samen met dochter). Zus van Rudolf Zion (vermoord in Auschwitz).

Monumenten

  • Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.
  • Eibergen, ‘Gedenksteen familie Zion’.
Foto: Gedenksteen voor 13 leden van de familie Zion. 11 personen zijn in Auschwitz en Sobibor vergast. Emilie en Elly hebben zelfmoord gepleegd.

Overige documenten

Foto: Elly (links) wandelt samen met haar neef Sallie Zion en nicht Wilhelmina Esther Zion (Mien) door de Gevangenpoort in Den Haag (02 september 1933). Dit is de enige bestaande foto van Elly.

Bronnen

Geef een reactie