Godwaldt, Marius Johannes Antonius.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 32.

Geboortedatum: 06 april 1912.

Geboorteplaats: Delft.

Adres: Van de Wateringelaan 280 te Voorburg.

Beroep: Ambtenaar. Was oorspronkelijk bouwkundige/architect van beroep, maar trad in mei 1942 in dienst bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Den Haag.

Onderdeel: Verzet-Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS).

Functie: Compagniescommandant.

Rang: Onbekend.

Datum en locatie van sneuvelen: 08 maart 1945, 1300u, omgeving 1e Van den Boschstraat, Den Haag (Bezuidenhout).

Wijze van sneuvelen: Eerst aangeschoten en later geëxecuteerd tijdens/na zijn ontsnapping. Doodsoorzaak: 2 schoten in de buik en 1 schot in de borst/hartstreek.

Dhr. Godwaldt was al gauw betrokken bij het illegale werk om het uitzenden van arbeidskrachten naar Duitsland zoveel mogelijk te hinderen. Later deed hij ook werk voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. (LO) Toen hij op 8 maart 1945 een illegale vergadering in de Van Duvenvoordelaan te Voorburg wilde bezoeken (in het bezit van een vals persoonsbewijs), werd hij door de Landwacht gearresteerd, maar wist in eerste instantie nog te ontvluchten. Hij volgde zijn gevangen genomen vrienden die naar de Frederikkazerne gebracht zouden worden en probeerde ze op de kruising Laan van Nieuw Oost-Indië en de Bezuidenhoutseweg te ontzetten. Daarbij ontstond een vuurgevecht, waarbij Gotwaldt zwaargewond werd neergeschoten. Hij werd door de landwachters in een portiek gevonden in de omgeving van de 1e Van den Boschstraat en daarop door hen vermoord. (Uit: “Ons Den Haag”, april 1988). Geïdentificeerd door zijn broer.

KRUIS VAN VERDIENSTE: “Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als ambtenaar van het Gewestelijk Arbeidsbureau in ‘s-Gravenhage waar hij in de gelegenheid was vele honderden mensen uit de Arbeidseinsatz te houden. Begin maart 1945 werd hij voor de vierde maal in de bezettingsjaren gearresteerd. Bij het vervoer van een aantal leden van zijn ploeg over het Bezuidenhout wist hij gebruik te maken van een incident waardoor één der bewakers tijdelijk bezig werd gehouden en sprong hij de andere bewaker op zijn nek. De overige leden van de ploeg ontkwamen en hij trachtte hen te volgen, doch werd in een portiek gevonden en neergeschoten (K.B. no. 17 van 20 januari 1953, 2002).

Locatie laatste rustplaats: Sinds 15 maart 1945, R.K. Sint Barbara te Den Haag, vak/rij/nummer: A97.

Overige: In 1987 is in de wijk Kom Loosduinen een straat naar hem vernoemd: Marius Godwaldtstraat. Gehuwd met Elizabeth Wilhelmina Schmitz in 1943. Zoon van Adam Adrianus van Godwaldt en Johanna Maria Doorn.

Monumenten

Onderscheiding

Bronnen

  • Müller, E. (2016). 1941-2016, Het Kruis van Verdienste. Voor moedig en beleidvol optreden. Ridderkerk, Nederland: Studiekring Ridderorden en Onderscheidingen.
  • Ministerie van Defensie.
  • Nationaal Archief.
  • Oorlogsgravenstichting.
  • Haags Gemeentearchief.
  • Open archieven.

Geef een reactie