Gool, (van) Elsa Louise.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 31.

Geboortedatum: 07 februari 1913.

Geboorteplaats: Voorburg.

Adres: Stuyvesantplein 6 te Den Haag.

Beroep: Assistente openbare leeszaal.

Onderdeel: Landelijke Organisatie voor Onderduikers (LO).

Datum en reden van arrestatie: 17 juli 1943 wegens ‘anti-Duitsche gezindheid’ en huisvesting van Joden.

Datum en locatie overlijden: 06 maart 1944, SS-Vernietigingskamp Auschwitz (POL).

Wijze van overlijden:

Ze kwam uit een communistische familie waar nagenoeg alle gezinsleden actief waren tegen de bezetter. Haar broer hielp bijvoorbeeld met het drukken van de Waarheid en andere familieleden zorgden voor wapenopslag. Zelf liet ze mensen in haar huis onderduiken en verrichte ze hand- en spandiensten voor het verzet. Zij verborg een joodse onderduikster in haar woning. Terwijl Elsa zelf niet thuis is, gaat haar onderduikster naar het toilet en trekt door. Haar buren, die weten dat ze op dat moment niet thuis kan zijn, verraden haar hierdoor. De onderduikster weet gelukkig te ontkomen maar als Elsa thuiskomt, wacht de politie haar daar al op. Ze wordt bestempeld als politieke gevangene en had daarom een ‘P’ op haar papieren staan. Een andere website meld dat ze daarna eerst in de val is gelokt door een provocateur die haar verleidde om berichten weg te brengen. Op grond daarvan is zij veroordeeld en naar Scheveningen (Oranjehotel, cel 385) overgebracht. Na een verblijf van ruim een maand in Scheveningen is zij op 19 augustus 1943 naar Kamp Vught overgebracht. In brieven aan haar familie valt haar positieve en optimistische toon op. Ze maakt in Vught een paar goede vriendinnen die in een vergelijkbare situatie zitten en ze doet er zelfs een vriend op. Vanuit Vught wordt ze tewerkgesteld in Den Bosch in een rubberfabriek (waarschijnlijk om gasmaskers te maken), ’s nachts werken en overdag slapen. Het eten in Den Bosch vindt zij beter dan in Vught. Een paar vriendinnen zijn dan al uit Vught ontslagen en ook Elsa verwachtte weer snel thuis te zijn. Dat is niet gebeurd.

Na ruim een half jaar in Kamp Vught ontdekken ze echter dat ze ook een Joodse moeder heeft en vinden dit reden om haar door te sturen naar Westerbork. Het ging om een klein transport van 14 personen dat op 02 maart 1944 kamp Westerbork binnenkwam. De slachtoffers kwamen uit kamp Vught en uit de gevangenis aan de Amstelveense weg. Zij was slechts één dag in Westerbork voordat zij op transport is gegaan naar Auschwitz (POL). Daar is zij (waarschijnlijk) op 6 maart 1944 vergast. Aangezien zij een Joodse moeder had, is Elsa van Gool ook opgenomen in de database van Holocaustslachtoffers van Yad Vashem. Elsa was een intelligente, eigenzinnige en creatieve vrouw. Zij kon goed piano spelen en zij las heel veel.

Locatie laatste rustplaats: Geen.

Overig: Dochter van Andries Johannes Jacobus van Gool en Julia Mathilde Hess (zij was Joods). Jongere zus van de markante en kleurrijke Voorburgse fotograaf, bohemien en jazzliefhebber Wouter van Gool, Klara (Claartje)Helena van Gool en van Letho (Otto)van Gool.

Monument

DocID: 130295462 (Elza L VAN GOOL)
DeepLink: https://collections.arolsen-archives.org/de/document/130295462
Foto: vlnr broertje Otto, moeder Julia en Elsa.

Bronnen

Geef een reactie