Hoogerhoud, Antonius Maria.

Bescherming werd niet geboden. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 9.

Geboortedatum: 05 juli 1935.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Anna van Buerenstraat 150 te Den Haag (Bezuidenhout).

Beroep: Geen.

Datum en locatie overlijden: 03 maart 1945, Den Haag tijdens geallieerd luchtbombardement op het Bezuidenhout.

Wijze van overlijden: Hij ontvluchtte bij het bombardement met zijn ouderlijk gezin het huis en werd, samen met zijn met zijn vader Philippus Cornelis Petrus Hoogerhoud  en zus Toos (Catherina Maria Hoogerhoud) op straat dodelijk getroffen. Aard van de verwondingen: scherfwerking en verbranding. Het tragische was dat hun huis nota bene niet werd getroffen. Zijn moeder, Marie Hoogerhoud-Kuijpers, overleefde ternauwernood. Ze was al op een lijkenwagen geladen, toen iemand zag dat ze nog bewoog. Ze verloor een been als gevolg van de verwonding. Ze overleed ongeveer 30 jaar na het bombardement.

Locatie laatste rustplaats: Geruimd. Op 14 maart 1945 op R.K. Begraafplaats St. Barbara te Den Haag begraven. Graf is geruimd ondanks waarschuwingen van Vereniging 18 juni aan de OGS en Gemeenteraad Den Haag. Burgerslachtoffers (SVO) hebben geen beschermde status.

Foto: 24 december 2022.

Overig: Gehuwd met Maria Johanna Kuijpers. Vader van Catharina Maria en Antonius Maria. Zoon van Frederik Hendrik Hoogerhoud en Catharina Maria van Wissen.

Monument

  • Oorlogsmonument Bezuidenhout.
HGA, Archief 1165 01 inventaris 152 EN OF 153 LBD 1945 Kaartsysteem bombardement 3 maart, Slachtofferkaart 013 VB
De Residentiebode 16 maart 1945.

Bronnen

Geef een reactie