Kleisen, Albertus Dirk.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 21.

Geboortedatum: 31 december 1922.

Geboorteplaats: Baarn.

Adres: ?, Baarn.

Beroep: Klerk eerste klasse ter gemeentesecretarie Baarn.

Onderdeel: Raad van Verzet in het Koninkrijk der Nederlanden (RVV).

Roepnaam Bert.

Schuilnaam: Rudi R.V.V.

Datum en locatie arrestatie: 12 oktober 1944, Laan van Nieuw Oost-Indië 240 te Den Haag (Bezuidenhout).

Datum en locatie van overlijden: 28 oktober 1944, Fusilladeplaats Waalsdorpervlakte te Wassenaar.

Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd.

Via zijn werk wist hij veel van persoonsbewijzen en bonkaarten en dat was belangrijke informatie voor de Raad van Verzet. Hij bracht twee geallieerden, waarnemer en schutter van een neergestorte Dambuster naar ’t Duikje. Dat was een zelf gebouwde hut, verborgen in het sparrenbos bij het klooster St. Elisabeth in Lage Vuursche. Het was ook een plek waar hij zich vaker wist te verbergen. Op 29-12-1943 was er een razzia van de Feldgendarmerie in dat kleine dorp. De bewoners van ’t Duikje wisten te ontkomen. Bert ging aan het werk voor het verzet in de omgeving van Den Haag.

Onderscheidingen

  • ‘BRONZEN KRUIS’-(K.B.no. 26 van 6 juni 1953-3415): Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door tijdens de bezetting van Nederland in de jaren 1940-1945 op te treden als illegaal werker op velerlei gebied en de onderdelen ener grote verzetsgroep in een bepaalde streek des lands te bundelen. Voort door, toen hij door de vijand werd gezocht, naar andere plaatsen uit te wijken, teneinde daar leidend in het verzet op te treden, ook tot het vormen van eenhoofdige plaatselijke leiding in het verzetsapparaat. Bovendien persoonlijk deel te nemen aan verschillende gewelddadige acties, bijvoorbeeld in September 1944 te Amsterdam bij een overval op het hoofdkwartier van de Landwacht, waarvan het archief werd vernietigd. In October 1944 gevangen genomen, werd hij in November daaraanvolgende gefusilleerd. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de Nederlandse Regering.

Locatie laatste rustplaats: Nationaal ereveld Loenen te Loenen, vak/rij/nummer E 1420. Op 26 maart 1947 in verregaande staat van ontbinding opgegraven op de Waalsdorpervlakte en op 09 april 1947 is Bert bij zijn vroeg overleden broertje in het familiegraf te Baarn begraven. Op 26 mei 2016 zijn de stoffelijke resten van Bert en zijn broertje naar Loenen overgebracht.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Gerrit Kleisen en Maria van Ruler.

Monument

Bronnen

Geef een reactie