Krammer, Louis.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 20.

Geboortedatum: 22 juli 1923.

Geboorteplaats: Den Haag.

Laatst bekende adres: Carolina van Nassaustraat 8 te Den Haag (Bezuidenhout).

Beroep: Student.

Gevangenennummer: 43643.

Datum en locatie van overlijden: 09 maart 1944, Buchenwald (DEU).

Wijze van overlijden: Tengevolge van longonsteking overleden. Tijdens het transport per trein was er (wellicht door zijn medegevangenen) mogelijk getracht te ontsnappen. De straf van de Duitsers was dan dat de hele wagon het transport naakt moesten volbrengen. Een aantal maanden eerder had Louis ook al een longonsteking opgelopen.

Louis Krammer vertrekt in 1943 vanwege de Jodenvervolging met zijn ouders via Antwerpen naar Frankrijk. Ze verblijven er in een opvangcentrum voor Joodse vluchtelingen in Thônes (Haute Savoie). Louis besluit via Zwitserland naar Engeland te gaan.
Hij probeert tot twee keer toe de grens tussen Frankrijk en Zwitserland over te steken, maar wordt beide keren door Zwitserse gendarmes teruggestuurd.
In Frankrijk neemt hij deel aan verzetsactiviteiten. Men adviseert hem zich aan te sluiten bij de Franse verzetsbeweging Maquis, maar hij vindt dat hij zich in Engeland nuttiger kan maken. Via de Pyreneeën en Spanje probeert hij naar Engeland te reizen.
Vaststaat dat Louis enkele weken in het Pyreneeën-gebied heeft verkeerd en op 5 december 1943 op 2 km van de Spaanse grens is opgepakt en naar een kamp bij Compiègne is gebracht. Hij geeft er een valse naam op -Louis Robert Grosjean- maar komt desondanks in het beruchte kamp Buchenwald terecht met een transport van gevangenen op 29 januari 1944.
Vanuit Buchenwald heeft hij een brief naar zijn familie gestuurd, alvorens op 9 maart 1944 aan een longontsteking in Buchenwald te overlijden.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend. Het graf zou geruimd zijn.

Overige gegevens: Zoon van Jacob Krammer en Geertruida de Lange. Broer van Alex Krammer.

Onderscheidingen

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Monument

  • Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.

Met ingang van 1 september 1941 mochten joodse kinderen slechts scholen bezoeken die uitsluitend voor joodse leerlingen waren bestemd. In alle delen van het land werden scholen voor joodse leerlingen opgericht. In Den Haag werd op 15 oktober 1941 het Joods Lyceum in de Fisherstraat 135 geopend. Dit Joods Lyceum bleef bestaan tot 26 november 1942, waarna de school onder de naam Joodse School voor Voortgezet Onderwijs werd verplaatst naar de Bezemstraat. De school bleef bestaan tot 15 april 1943.
Louis Krammer zat in het cursusjaar 1941-1942 in de vijfde klas van de afdeling HBS van het Joods Lyceum in Den Haag.
Wally de Lang, Slotakkoord der kinderjaren. Herinneringen aan het Joodsch Lyceum Fisherstraat Den Haag 1941-1943 (Den Haag 2003) 17-18, 238

Gegevens van joodse leerlingen op scholen in Den Haag. Lijsten van Joodse leerlingen op scholen in Den Haag, inclusief een lijst van leerlingen van het Joods Lyceum, bevinden zich in het archief van het Joods Lyceum te Den Haag. Dit archief bevindt zich in het Gemeentearchief Den Haag.

OPROEP/SEARCH. Wij zoeken Alex Krammer (USA) of Familie van Louis Krammer (22-7-1923/9-3-1944) – DELEN DELEN.

In hun zoektocht heeft WO2 Sporen het verhaal en de werkelijke plaats van overlijden van Louis Krammer (geb. 22-7-1923) gevonden. Vader, Jacob Krammer (geb. 9-8-1899)-moeder, Geertruida Krammer de Lange (geb. 8-12-1893) en broer Alex Krammer (geb. 15-4-1929). Wij weten dat Alex Krammer de oorlog heeft overleefd en is geëmigreerd naar de USA. Op de foto staat zeer waarschijnlijk Louis Krammer achter in 3de van rechts.

Bronnen

Geef een reactie