Ommeren, (van) Frank Rijk.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 26.

Geboortedatum: 04 november 1918.

Geboorteplaats: Paramaribo (SUR).

Adres: Johannes Verhulststraat 153 te Amsterdam.

Beroep: Assistent-accountant.

Functie in het verzet: KP Den Haag-Illegale werker.

Datum en locatie arrestatie: 12 oktober 1944, Laan van Nieuw Oost-Indië 240 te Den Haag (Bezuidenhout).

Datum en locatie van overlijden: 06 november 1944, fusilladeplaats Waalsdorpervlakte te Wassenaar.

Wijze van overlijden: Gefusilleerd. Uitgebreide schotwonden in de borstkas en schotwond in de slaapstreek.

Frank van Ommeren werkte vanaf 1939 bij de Rotterdamsche Bank en studeerde voor de examens MO-boekhouden en SPD. Vanaf november 1943 werkte hij in Den Haag als assistent-accountant.

Van Ommeren was met zijn oudere broers Humphrey en Lodewijk lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Vanaf november 1943 hielpen zij Joodse landgenoten aan onderduikadressen en distributiebescheiden.

Tevens was Van Ommeren onderzoeker en uitbetaler in het district Den Haag van het Nationaal Steun Fonds (NSF), een illegale organisatie die veel verzetswerk financierde, waaronder hulp aan gezinnen van zeevarenden en (Joodse) onderduikers. Vanaf februari 1944 had hij ook de zorg voor een groep Joodse onderduikers in verschillende plaatsen in Zuid-Holland.

Op 28 februari 1944 werd hij op verdenking van illegale activiteiten gearresteerd, maar een maand later wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Vanaf september 1944 was hij koerier voor zijn broer Humphrey, die de leiding had over de Inlichtingendienst en het Contactbureau van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij bracht berichten naar contactadressen van verschillende verzetsorganisaties in Den Haag.

Op 12 oktober 1944 deed de Sicherheitspolizei na verraad een inval op het ‘verzetsadres’ Laan van N.O.-Indie 240 in Den Haag. Ruim 50 personen werden hier gearresteerd, onder meer omdat de Sicherheitspolizei op het adres bleef posten en iedereen arresteerde die binnen liep. Ook Van Ommeren werd op deze wijze opgepakt, toen hij sabotageopdrachten voor een Haagse knokploeg op dit adres kwam afleveren.

Hij werd overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen. Op 6 november 1944 – twee dagen na zijn 26e verjaardag en zeven maanden na zijn huwelijk – werd hij op de Waalsdorpervlakte met vier andere verzetsmensen gefusilleerd.

Locatie laatste rustplaats: Op 19 april 1947 begraven op Eerebegraafplaats Bloemendaal, vak/rij/nummer: 40. Op 25 maart 1947 in verregaande staat van ontbinding opgegraven op de Waalsdorpervlakte.

Overig: Gehuwd met Tietje Geertruida Alida Bleiji. Zoon van Harry Johan van Ommeren en Jacguelina Marianna Wijnschenk. Broer van Harry, Marie Jacguelina, Lodewijk Hendrik en Humphry Norbert.

Onderscheidingen

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Monument

Bronnen

Geef een reactie