Sloot, (van der) Jan.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 33.

Geboortedatum: 18 februari 1911.

Geboorteplaats: Rotterdam.

Adres: Jan de Witstraat 33 te Delft.

Beroep: Opperwachtmeester politie Delft.

Functie in het verzet: Leider LO en KP Delft-Illegale werker.

Schuilnaam: Jan 33.

Datum en locatie arrestatie: 12 oktober 1944, Laan van Nieuw Oost-Indië 240 te Den Haag (Bezuidenhout).

Datum en locatie van overlijden: 06 november 1944, fusilladeplaats Waalsdorpervlakte te Wassenaar.

Wijze van overlijden: Gefusilleerd.

Van der Sloot hielp gedurende de eerste bezettingsjaren met twee anderen in Delft Joden om onder te duiken. In maart 1943 werd hij lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Later werd hij hier de plaatselijk leider van. Daarnaast was hij medewerker van de illegale bladen Trouw en Op Wacht.

Van der Sloot maakte gebruik van zijn functie als politieman om het verzet te steunen. Bij een overval van een knokploeg in februari 1944 op het Delftse Hoofdbureau van politie opende hij de achterdeur. Drie gevangenen werden bevrijd en 38 pistolen buitgemaakt. Een verzetsman die op het politiebureau gevangen zat, hielp hij door diens zakboekje en ander bezwarend materiaal uit zijn cel te laten verdwijnen.

Nadat hij in augustus 1944 na een schietpartij aan arrestatie ontkwam, dook Van der Sloot onder bij zijn ouders in Rotterdam. Hier werd hij districtsleider en verbindingsofficier van de knokploegen in de regio Westland/Delft/Rotterdam.

Op 12 oktober 1944 deed de Sicherheitspolizei na verraad een inval op het ‘verzetsadres’ Laan van N.O.-Indie 240 in Den Haag. Ruim 50 personen werden gearresteerd omdat de Sicherheitspolizei na de inval bleef uitkijken naar nieuwe bezoekers, maar ook omdat tijdens een uitgebreide huiszoeking een lijst met telefoonnummers werd gevonden. Alle nummers werden gebeld en degenen die opnamen werden vriendelijk verzocht zich te melden op het adres. Eén van degenen die zich, samen met Stefanus Driesprong, meldde, was Jan van der Sloot die zich. Ze werden samen opgepakt.

Hij werd overgebracht naar de gevangenis het Oranjehotel in Scheveningen en op 6 november 1944 op de Waalsdorpervlakte met vier andere verzetsmensen gefusilleerd.

Locatie laatste rustplaats: Op 2 mei 1947 begraven op Eerebegraafplaats Bloemendaal, vak/rij/nummer: 40. Op 25 maart 1947 in verregaande staat van ontbinding opgegraven op de Waalsdorpervlakte.

Overig: Gehuwd met Alida Johanna van Meenen. Zoon van Cornelis Johannes van der Sloot en Adriana Johanna Brandwijk.

Onderscheidingen

  • Verzetsherdenkingskruis (VHK).
  • Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK).

Monument

Artikel: Krant Mededelingen van C.B. en L.O. nummer 72, 8 december 1945; Collectie Stichting Oud Indiëgangers Meppel. Dit verhaal wijkt af van het verhaal van de Laan van NOI.

Bronnen

Geef een reactie