Wielen, (van der) Karel.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten…

Leeftijd: 26.

Geboortedatum: 07 februari 1919.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Bezuidenhoutseweg 78 te Den Haag (Bezuidenhout).

Beroep: Expediteur/Assistent-boekhouder.

Onderdeel: Verzet-Groep bezuidenhout.

Datum en locatie van overlijden: 31 mei 1945, SS-Concentratiekamp Bergen-Belsen te Belsen (DEU).

Wijze van overlijden: Karel van der Wielen kwam op 6 juli 1944 binnen in Kamp Vught, kreeg kampnummer 10514 en zat in blok 14. Waarschijnlijk is de de datum 31 mei 1945 een juridische overlijdensdatum. Doodsoorzaak onbekend.

Reden arrestatie: Schutzhaft.

Schutzhaft was in nazi-Duitsland de eufemistische term voor het, zonder gerechtelijke uitspraak, arresteren en in bewaring stellen van personen die de regering onwelgevallig waren. De arrestaties gebeurden door medewerkers van de SA, de SS en later ook de Gestapo. Personen die in schutzhaft waren genomen werden schutzhäftlinge genoemd. De schutzhäftlinge verbleven niet in reguliere gevangenissen, maar in concentratiekampen waar de SS of SA de enige autoriteit was. De schutzhaft kon niet bij een rechtbank aangevochten worden. Er was ook geen bescherming door een rechtbank tegen de mishandeling tijdens deze zogenaamde preventieve hechtenis.

In de beginperiode van het Derde Rijk werden vooral personen met linkse sympathieën vastgezet, later werden ook homoseksuelen, Jehova’s getuigen, joden, Roma, Sinti en asocialen opgepakt.

Informatie van verzetstrijder Jan van den Ende. Hij vertelde over een jongen, Karel van der Wielen als lid van hun verzetsgroep in Bezuidenhout. Toen hun groep zelfgemaakte bommen ging gooien in de wagons op het Staatsspoor mocht Karel niet mee omdat hij een wit overhemd droeg. Hij ging naar huis om zich te verkleden en na 10 minuten kwam hij terug in een smoking. “Zo, goed?” Toen Jan vanden Ende voor de tweede keer was opgepakt kwam hij in Kamp Vught Karel weer tegen.

De vader van Karel was Joods maar Karel was geen Jood volgens de Duitsers, was dus niet ster-dragend en niet om die reden gedeporteerd.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overige gegevens: Zoon van Charles Mourits van der Wielen en Dorothea Elisabeth Hoogeveen. Broer van Cornelia Dorothea Elisabeth van der Wielen. Nederlands-Israëlisch.

Onderscheiding

Niet traceerbaar. Op zoek naar nabestaanden, gaarne contact.

Foto: een kopie uit het adressenboekje van dhr. Jan van den Ende

 

Monument

De Maasbode 31-07-1945.

Bronnen

Geef een reactie