Bescherming werd niet geboden.
Leeftijd: 13.
Geboortedatum: 19 juli 1929.
Geboorteplaats: Den Haag.
Adres: Carel Reinierszkade 167 te Den Haag.
Beroep: Leerling Joods Lyceum HBS klas 1A (september 1941-1942) te Den Haag. In oktober 1941 moest Joël Hamme naar klas 2a van het Joods Lyceum.
Datum en locatie overlijden: 11 juli 1943, SS-Vernietigingskamp Sobibor (POL).
Wijze van overlijden: KL. Herzogenbusch-Vught, DL. Westerbork, VL. Sobibor.
Op 22 april 1943 met het laatste transport uit Den Haag gedeporteerd en op 23 april 1943 in Vught binnengekomen. Op 6 of 7 juni 1943 (Kindertransport) kwamen zij aan op het station Hooghalen en liepen vanuit daar 5,3 kilometer naar het Polizeiliches Durchgangslager Westerbork (PDW). Branco werd in een vrouwenbarak gelegerd en haar zoontje Joëll in een kinderbarak (de kinderbarak was overvol en de omstandigheden erbarmelijk. Door slechte voeding en hygiene stierven er in de eerste 5 maanden van 1943 al 30 kinderen van 7 jaar en jonger). Westerbork – Sobibor 8 juni 1943 (transport 68)
Zijn vader David Hamme is samen met zijn oudste broer Salomon (Sallie) op 16 juli 1943 vermoord in Sobibor. Moeder Branco Hamme-Koeke en Joël Hamme werden al eerder, op 11 juni, vermoord in Sobibor.
Het gezin Hamme is op een gegeven (voorlopig onbekend) moment naar kamp Vught overgebracht. Moeder Branco en zoon Joël zijn met het zogenoemde kindertransport op 7 juni 1943 naar kamp Westerbork overgebracht en de volgende dag op transport gesteld naar Sobibor. David en Salomon zijn op 3 juli vanuit Vught naar kamp Westerbork overgebracht (barak 57) en op 13 juli 1943 op transport gesteld naar Sobibor.
Joël Hamme werd in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. Hij bereikte de leeftijd van 13 jaar.
J. de Moei, Joodse kinderen in het kamp Vught (Vught 1999) 37
Locatie laatste rustplaats: Geen.
Overig: Zoon van Hamme, David en Koekoek-Hamme, Branco. Broertje van Hamme, Salomon.
Monument
- Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.
- Den Haag, ‘Struikelsteen’.
- Boek, ‘Ze leven niet meer maar bestaan wel’.
Bronnen
- Joods Monument.
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
- Gegevens van Joodse leerlingen op scholen in Den Haag. Lijsten van Joodse leerlingen op scholen in Den Haag, inclusief een lijst van leerlingen van het Joods Lyceum, bevinden zich in het archief van het Joods Lyceum te Den Haag. Dit archief berust op het Gemeentearchief Den Haag.