Bomert, George Maria (VHK).

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 20.

Geboortedatum: 22 mei 1924.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Koningin Wilhelminalaan 254 (toen Admiraal de Ruyterlaan 254) te Voorburg.

Beroep: Student Radiotechnische school te Rotterdam.

Verzetsonderdeel: Landelijke Organisatie voor Onderduikers (LO)-Den Haag, District Zuid-Holland.

Schuilnaam: Van der Elst of Everdingen.

Datum en locatie arrestatie: 13 juni 1944, waarschijnlijk bij een verzetsadres op de Schenkkade te Den Haag door de Sicherheitsdienst (SD). Exacte locatie is onbekend.

Op dezelfde dag en mogelijk op hetzelfde adres gearresteerd:

Datum en locatie van overlijden: 04 september 1944, 19:30u, Fusilladeplaats, SS-concentratiekamp Vught.

Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd. George Bomert duikt in juni 1943 onder in Hummelo in Gelderland, om aan de arbeidsinzet in Duitsland te ontkomen. In oktober 1943 komt hij terug, maar blijft ondergedoken; in ieder geval in het huis van Wim en Jeanne Spoor op het adres Koningin Wilhelminalaan 319 – niet bekend is welke periode precies. George sluit zich aan bij de LO-Den Haag, zijn schuilnaam is Van de Elst. Een andere bron geeft aan dat hij bekend is onder de naam Everdingen. De zus van George maakt ook deel uit van deze verzetsgroep.

De SD is bijzonder actief in Den Haag en weet het verzet door infiltratie en het inzetten van provocateurs hard te treffen, velen worden gearresteerd. Als gevolg van schaduwen wordt George op 13 juni 1944 gearresteerd, net als zijn zus, Leo en Max Coppes, Christiaan Flemming, Jan Weijgers en Jan Mulders – de districtsleider van de groep. George en zijn gearresteerde vrienden worden eerst naar het Oranjehotel en daarna naar Kamp Vught gebracht. George zit in cel 18 in de bunker, hij wordt verschillende keren verhoord. Vanuit zijn cel ziet hij kans om met zijn buurman te communiceren. George laat hem weten dat hij vol moed en vertrouwen is, wat er ook gebeuren gaat. Hij vraagt zijn ouders te laten weten dat hij gebiecht heeft en de communie heeft ontvangen, dat hij zich opoffert voor zijn vaderland. En, dat ook zijn ouders deze opoffering moeten dragen.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend. Vermoedelijk na fusillade gecremeerd.

Overig: Zoon van Josephus Cornelis Bomert en Margaretha Vroon.

Onderscheiding

  • Verzetsherdenkingskruis (VHK).

Monument

Bronnen

Geef een reactie