Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.
Leeftijd: 21.
Geboortedatum: 23 juli 1923.
Geboorteplaats: Haarlem.
Adres: Vijverweg 19 te Bloemendaal.
Beroep: Student.
Verzetsonderdeel: Landelijke Organisatie voor Onderduikers (LO)-Den Haag, District Zuid-Holland.
Datum en locatie arrestatie: 13 juni 1944, waarschijnlijk bij een verzetsadres op de Schenkkade te Den Haag door de Sicherheitsdienst (SD). Exacte locatie is onbekend.
Op dezelfde dag en mogelijk op hetzelfde adres gearresteerd:
- Bomert, George Maria.
- Coppes, Leonardus Josephus Maria.
- Flemming, Christiaan Course.
- Mulders, Johannes Hermanus Antonius.
- Weijgers, Johan Albert.
Datum en locatie van overlijden: 04 september 1944, SS-concentratiekamp Vught.
Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd.
Christiaan, roepnaam Course [Koerse], groeit op in een gezin met vier kinderen, twee jongens en twee meisjes. Course is een goed zeiler, hij neemt deel aan zeilwedstrijden in de Olympiajol. In ieder geval tot in 1942.
Tijdens de oorlog is Course betrokken bij het verzet in Den Haag. Hij maakt deel uit van de LO-Den Haag en is wellicht ook betrokken bij de Raad van Negen, een onderdeel van het studentenverzet. Zijn broer Dick zit ondergedoken in Sprang Capelle en is lid van de verzetsgroep André. Course speelt informatie door aan de groep van Dick, onder meer kaarten van de Scheveningse verdedigingswerken.
Course zit ondergedoken in Den Haag. Zijn zus Anna Maria komt naar dit adres om hem iets te overhandigen. De winkelier op de begane grond tikt tegen de winkelruit en gebaart dat ze weg moet gaan. Ze is toen in het café aan de overkant gaan zitten en ziet van daar uit dat Course tussen Duitsers naar buiten komt.
De groep blijkt geïnfiltreerd. Op 13 juni 1944 vindt er bij de districtleider van het studentenverzet een vergadering plaats. Tijdens deze vergadering valt de SD binnen, het gevolg van schaduwen. Course wordt gearresteerd, evenals George Bomert, Leo en Max Coppes, Johan Weijgers en de districtsleider Jan Mulders. Via het Oranjehotel gaan ze naar Kamp Vught. Op 4 september 1944 worden Course en zijn verzetsvrienden in Vught gefusilleerd.
Locatie laatste rustplaats: Onbekend.
Overig: Ongehuwd. Christiaan Flemming en Huberta Holtzapffel.
Monument
- Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.
Onderscheidingen
Niet traceerbaar. Gaarne contact met de nabestaanden.
Bronnen
- Ministerie van Defensie.
- Nationaal Archief.
- Oorlogsgravenstichting.
- Nationaal Monument Kamp Vught.
- Uitgave Stichting Herinnering LO-LKP (1979). Gedenkboek van het Verzet LO en KP. Het Grote Gebod. Kampen, Nederland: Uitgeversmaatschappij J.H. Kok.
- Verklaring studie-/verzetsvriend van J.H.A. Mulders-Rode Kruis/Nationaal Archief-Verzetsmuseum Amsterdam.