Coppes, Leonardus Josephus Maria.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 02 januari 1920.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Spui 191a te Den Haag.

Beroep: Controleur.

Verzetsonderdeel: Landelijke Organisatie voor Onderduikers (LO)-Den Haag, District Zuid-Holland.

Datum en locatie arrestatie: 13 juni 1944, waarschijnlijk bij een verzetsadres op de Schenkkade te Den Haag door de Sicherheitsdienst (SD). Exacte locatie is onbekend.

Op dezelfde dag en mogelijk op hetzelfde adres gearresteerd:

Datum en locatie van overlijden: 04 september 1944, 19:30u, Fusilladeplaats, SS-concentratiekamp Vught.

Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd.

Leo Coppes wordt in 1937 wordt hij als student ingeschreven in Leiden. Hij is lid van de Leidse Vereniging voor Studenten Sanctus Augustinus, waar hij veel vrienden maakt en veel betekent voor anderen. Als quaestor van het “Eigen Huis” aan het Rapenburg 24 heeft Leo aandeel in het bestuurswerk van de Vereniging. Behalve zich inzetten voor het bestuurswerk studeert Leo ook veel. In 1939 slaagt hij voor zijn kandidaats en in 1941 wordt het doctoraal examen behaald, waarna hij zijn doctoraal rechten doet. Afgestudeerd keert hij terug naar Den Haag, de Tweede Wereldoorlog is een feit. Leo sluit zich aan bij het verzet en wordt lid van de LO district Den Haag en werkt ook mee met andere verzetsgroepen.

De SD is bijzonder actief in Den Haag en weet het verzet door infiltratie en het inzetten van provocateurs hard te treffen, velen worden gearresteerd. Als gevolg van schaduwen wordt Leo op 13 juni 1944 gearresteerd, Max Coppes, George Marie Bomert, Christiaan Flemming, Jan Weijgers en Jan Mulders – de districtsleider van de groep. Leo en zijn gearresteerde vrienden worden eerst naar het Oranjehotel en daarna naar Kamp Vught gebracht.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Max Joseph Hubert Coppes en Aldegonda Henriette Albertina Clever.

Monument

  • Den Haag, ‘Oorlogsmonument Bezuidenhout’.
  • Den Haag, ‘Erelijst van Gevallenen 1940-1945’.

Onderscheidingen

Bronnen

Geef een reactie