Mulders, Johannes Hermanus Antonius.

Gevallen in het Verzet. Opdat wij niet vergeten.

Leeftijd: 24.

Geboortedatum: 13 september 1919.

Geboorteplaats: Den Haag.

Adres: Laan van Nieuw Oost-Indië 134 te Den Haag.

Beroep: Student geneeskunde (Praeses R.K.S.V. Sanctus Augustinus ’40-’41).

Verzetsonderdeel:

  • Leider Landelijke Organisatie hulp aan Onderduikers (LO), District Zuid-Holland.
  • Leider Leids Studentenverzet.
  • Lid Raad van Negen (Overlegorgaan Nederlands Studentenverzet).

Datum en locatie arrestatie: 13 juni 1944, waarschijnlijk bij een verzetsadres op de Schenkkade te Den Haag door de Sicherheitsdienst (SD). Exacte locatie is onbekend.

Op dezelfde dag en mogelijk op hetzelfde adres gearresteerd:

Datum en locatie van overlijden: 04 september 1944, Binnenplaats van de Bunker, SS-concentratiekamp Vught.

Wijze van sneuvelen: Gefusilleerd. Na de bevrijding van Antwerpen op 4 september 1944 zenden de BBC en Radio Oranje op dinsdag 5 september 1944 optimistische berichten uit. Dan zijn er plotseling geruchten over de aantocht van de geallieerden.

De bevolking maakt zich op om de bevrijders te verwelkomen. Sommige illegale kranten brengen een bevrijdingsnummer uit. De Duitsers grijpen niet in. Veel Duitse soldaten slaan zelfs op de vlucht. Met speciale treinen vertrekken 60.000 NSB’ers hals over kop naar Duitsland. Op 6 september blijkt alles een vergissing.

Tegelijkertijd vinden de Deppner-excecuties plaats in kamp Vught. In augustus en september 1944 worden totaal 450 mensen gefusilleerd. Op 4 september 1944 62 man en op 5 september 1944 59 man. Johannes Hermanus Antonius Mulders werd op 4 september 1944 gefusilleerd in kamp Vught.

“Mulders was student in de geneeskunde toen de oorlog uitbrak. Gedurende de bezetting was hij zeer actief in het verzet, en van 1942 tot juni 1944 was hij leider van het Leidse studentenverzet. Hij nam daartoe ook zitting in de Raad van Negen, een overlegorgaan van het gehele Nederlandse studentenverzet. Eveneens was hij leider van de Zuid-Hollandse afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Op 13 juni 1944 werd de toen 24-jarige Mulders gearresteerd door de Duitse Sicherheitsdienst op verdenking van verraad. Na enige tijd gevangen te hebben gezeten in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen kwam hij terecht in concentratiekamp Vught. Na drie maanden in isolement doorgebracht te hebben is Jan Mulders in de vroege ochtend van 5 september 1944 zonder enige vorm van proces geëxecuteerd.

Locatie laatste rustplaats: Onbekend. Na fusillade gecremeerd.

Overig: Ongehuwd. Zoon van Johannes Matheus Josephus Mulders en Marie Cathérine  Dorothea Rupert.

Onderscheiding

  • Verzetsherdenkingskruis (VHK).

Monument

Bronnen

Geef een reactie